Sok od nonija pravi se od ploda biljke noni , malog zimzelenog stabla iz porodice kave koja raste na pacifičkim ostrvima, jugoistočnoj Aziji, Australiji i Indiji. Obično raste u blizini tokova lave.Neka od uobičajenih imena za noni širom svijeta uključuju.Indijska dud, Dud od plaže, Sjajna morinda, Stablo glavobolje, Voće siraVoće, lišće, cvijeće, kora, stabljike i korijeni noni koriste se za izradu boje, kao i lijek. Sok od nonija proizvodi se kao i većina sokova – od prešanja bobica i kombiniranja sokova s vodom, a ponekad i sa zaslađivačima. Ovaj sok je popularan u tradicionalnoj medicini širom svijeta već dugi niz godina, a ljudi piju sok od nonija za pomoć kod različitih bolesti poput općih bolova, artritisa, zatvora i infekcija.
Iako neki naučni dokazi podržavaju tvrdnje o zdravstvenim koristima od soka noni, potrebno je više ljudskih istraživanja kako bi se razmotrili sokovi iz različitih izvora i šire populacije.
Zdravstvene dobrobiti
Mnoga opažena zdravstvena dobra soka noni nisu podržana odgovarajućim naučnim istraživanjima. Međutim, postoje podaci koji ukazuju na to da pijenje soka noni može:
Smanjite bol u vratu
Istraživanja pokazuju da pijenje noni soka može igrati ulogu u liječenju degenerativnih mišićno-koštanih stanja.
U jednoj studiji, ljudi sa oštećenjima kičme povezanim sa starenjem (cervikalni osteoartritis ili cervikalna spondiloza) prijavili su manje bolova u vratu i ukočenosti kada su kombinirali sok noni sa odabranim fizioterapijama. Međutim, samo liječenje fizioterapijom bolje ublažava bol i poboljšava fleksibilnost od samog soka noni.
Poboljšajte performanse vježbe
Rane studije pokazuju da pijenje soka noni poboljšava izdržljivost, ravnotežu i fleksibilnost.
U jednoj studiji, 40 visoko obučenih sportista pilo je 100 mililitara nonijevog soka dva puta dnevno. U poređenju sa placebo grupom, oni koji su imali sok noni prijavili su 21% povećanje izdržljivosti i poboljšan antioksidativni status. Ako redovito vježbate, dodavanje noni soka vašem režimu hidratacije može vam dati energetski poticaj i poboljšati izdržljivost.